Hangtér | A rádiókritikus

Online hallgatható hangjátékokról

Címkék

1956 (2) adaptáció (9) Agota Kristof (1) Ajtay Andor (1) Artur Miller (1) Az analfabéta (1) Az öreg halász és a tenger (1) Bartók Rádió (6) Béres Attila (1) bitó lászló (1) bulgakov (1) Bulgakov (1) Czigány Zoltán (1) Dmitrij Nyikolajev (1) Duncan Macmillan (1) Elfriede Jelinek (1) fantasy (2) Fésűs Éva (1) fodor tamás (1) Forradalom (1) Funk Miklós (1) Gerhart Hauptmann (1) Goncsarov (3) Gücülke (1) Hangjáték (2) hangjáték (19) hangjátéksorozat (2) HangJátékTér (6) hanna (1) Harry Potter (1) Hegyi Barbara (1) Helyey László (1) Hemingway (4) Horgas Béla (1) humor (1) Időfutár (5) időfutár (1) időutazás (1) ifjúsági hangjáték (1) Ifjúsági hangjátéksorozat (2) ifjúsági sorozat (1) Iris Disse (1) katalin utca (1) Keresők (1) Kossuth Rádió (10) kossuth rádió (3) Kritika (1) kritika (10) Krúdy Gyula (1) Ladik Katalin (2) Latinovits Zoltán (2) Lehoczky Orsolya rendezései (2) mesejáték (5) Mohács (1) Molnár Péter (1) MR3 (1) Naplemente előtt (1) Oblomov (4) Odüsszeusz alkonya (1) Öreg hal (1) öreg hal (2) öreg halász (1) orosz avantgárd (1) pilátus (1) Piros Vadász (1) rádió-performance (1) rádiójáték (5) Rádiójáték (1) rádiószínház (5) regényadaptáció (1) Régió Rádió (3) Sári László (1) sci-fi (1) sorozat (1) Szabó-Sipos Barnabás (1) szabó magda (2) szerelem (1) szigethy andrás (1) Szorongás (1) Tasnádi (1) tenger (2) történelmi (1) tündérmese (1) Vámos Miklós (5) Vonnegut (1) Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • vadász2: A Garami-dosszié bennem is mély nyomot hagyott, annyira, hogy így közel húsz év után is felrémlik. Én az eredeti sugárzást kaptam el még 2003-ban. Álmatlanul forgolódtam, mígnem bekapcsoltam a rádi... (2021.06.09. 20:52) Tragédia Vietnámban
  • letigre: Az sorozat ötlete jó, de ahogy a fiatalok úgy tesznek mintha fiatalok lennének, és nyomják a tinédzserek szófordulatait, az valami borzasztó. Méri valaki, hogy mennyien (nem is beszélve a fiatalokr... (2013.01.28. 20:20) Vissza a jövőbe!
  • Monsieur: ..én most hallgattam meg másodszor..Básti Juli alakításában nem találtam semmi kivetni valót..(ill. ez így nagyon visszafogott kijelentés.. - szerintem ez azon alakításai egyike amelyek végett méltá... (2012.11.24. 14:02) Vérbeli patthelyzet
  • Utolsó 20

Hangjáték a javából!

2012.10.09. 00:35 - danikovac

Milyen sok mindenre jók a zenék......

És milyen különbözőek! Számtalan fajtájából válogathat az ember kénye-kedve szerint. Lehet az rock, punk, klasszikus, blues, jazz, pop, vagy még sorolhatnánk szinte másnap reggelig, olyan sokszínűek. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni valami nagyon fontos dologról a zene vonatkozásában: különböző zenék, különböző stílusokhoz, témákhoz jók. Nem lehet rock zenét a templomban játszani, vagy éppen az egyházi kórus előadásában felvett hanganyagot leadni csúcsidőben, Magyarország első számú rádiócsatornáján.

Valami hasonló furcsa érzésem támadt akkor is, amikor meghallgattam vasárnap hajnali egykor, a La vita Nuova ( Az új élet) című műsort a Kossuth Rádió sugárzása jóvoltából. A közel egy órás darab, mely Turai Tamás és Hortobágyi László jóvoltából születhetett meg felváltva szórakoztatta a hallgatókat zenével és költészettel. Költészetről beszélek, ugyanis nem kisebb költők műveibe kaphattunk betekintést, mint a Divina Commedia, vagyis az Isteni színjáték halhatatlan olasz szerzője, Dante Alighieri, vagy az egyik leghíresebb hazai költőnk Kosztolányi Dezső. Az ő pátoszi hangvételű műveik -melyek a világvége, a szerelem, a semmiség, a halandóság kérdéseit feszegették- alatt- és között is eltérő stílusú zenék tarkították a darab sokszínűségét. A keleties hatású zene keretbe foglalta az egy órás előadást, és szinte elrepítette a rádió túlsó oldalán lévő hallgatót az egykori Bizánci Birodalom háremeibe. Találkozhattunk továbbá emelkedett hangvételű egyházi énekekkel, lágy, vonósok( ha nem csal a fülem, akkor nagybőgősök) által játszott klasszikus darabokkal, középkori hangulatot idéző harsona és dob párosítással, melyek ugyancsak olyan finoman szóltak, hogy szinte gondtalannak érezte magát az ember. Ehhez kiválóan passzoltak az előadók, vagyis Fekete Ernő és Vallai Péter, akik pazar előadásmódjukkal ugyancsak hozzájárultak a mű magasztos hangvételéhez.

Azaz, a majdnem magasztos hangvételhez. Ugyanis számomra érthetetlen módon a költeményeket olyan elektronikus, progresszív zenék szaggatták szét, melyek olyan messze álltak számomra a rádiójáték témájától mint Makó Jeruzsálemtől. Teljesen kizökkentettek ezek a zakatolós hangok a beleélt-átélt előadásból. Minden egyes mű elején vissza kellett hangolódnom, hogy utána újra kiessek a versek által nyújtott hangulatból. De minden egyes mű elején vissza tudtam hangolódni, mert szerencsére az ember diadalmaskodott a gép felett, vagyis az előadók ellensúlyozni tudták a gépies zene által kreált diszharmóniát.

Azonban felvetődik a kérdés: mi lett volna, ha......

 

Rendező:Turai Tamás

Szerkesztő:Turai Tamás

Zenei szerkesztő: Hortobágyi László

Felolvasók: Fekete Ernő és Vallai Péter

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hangter.blog.hu/api/trackback/id/tr64827910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása