Hangtér | A rádiókritikus

Online hallgatható hangjátékokról

Címkék

1956 (2) adaptáció (9) Agota Kristof (1) Ajtay Andor (1) Artur Miller (1) Az analfabéta (1) Az öreg halász és a tenger (1) Bartók Rádió (6) Béres Attila (1) bitó lászló (1) bulgakov (1) Bulgakov (1) Czigány Zoltán (1) Dmitrij Nyikolajev (1) Duncan Macmillan (1) Elfriede Jelinek (1) fantasy (2) Fésűs Éva (1) fodor tamás (1) Forradalom (1) Funk Miklós (1) Gerhart Hauptmann (1) Goncsarov (3) Gücülke (1) Hangjáték (2) hangjáték (19) hangjátéksorozat (2) HangJátékTér (6) hanna (1) Harry Potter (1) Hegyi Barbara (1) Helyey László (1) Hemingway (4) Horgas Béla (1) humor (1) Időfutár (5) időfutár (1) időutazás (1) ifjúsági hangjáték (1) Ifjúsági hangjátéksorozat (2) ifjúsági sorozat (1) Iris Disse (1) katalin utca (1) Keresők (1) Kossuth Rádió (10) kossuth rádió (3) Kritika (1) kritika (10) Krúdy Gyula (1) Ladik Katalin (2) Latinovits Zoltán (2) Lehoczky Orsolya rendezései (2) mesejáték (5) Mohács (1) Molnár Péter (1) MR3 (1) Naplemente előtt (1) Oblomov (4) Odüsszeusz alkonya (1) Öreg hal (1) öreg hal (2) öreg halász (1) orosz avantgárd (1) pilátus (1) Piros Vadász (1) rádió-performance (1) rádiójáték (5) Rádiójáték (1) rádiószínház (5) regényadaptáció (1) Régió Rádió (3) Sári László (1) sci-fi (1) sorozat (1) Szabó-Sipos Barnabás (1) szabó magda (2) szerelem (1) szigethy andrás (1) Szorongás (1) Tasnádi (1) tenger (2) történelmi (1) tündérmese (1) Vámos Miklós (5) Vonnegut (1) Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • vadász2: A Garami-dosszié bennem is mély nyomot hagyott, annyira, hogy így közel húsz év után is felrémlik. Én az eredeti sugárzást kaptam el még 2003-ban. Álmatlanul forgolódtam, mígnem bekapcsoltam a rádi... (2021.06.09. 20:52) Tragédia Vietnámban
  • letigre: Az sorozat ötlete jó, de ahogy a fiatalok úgy tesznek mintha fiatalok lennének, és nyomják a tinédzserek szófordulatait, az valami borzasztó. Méri valaki, hogy mennyien (nem is beszélve a fiatalokr... (2013.01.28. 20:20) Vissza a jövőbe!
  • Monsieur: ..én most hallgattam meg másodszor..Básti Juli alakításában nem találtam semmi kivetni valót..(ill. ez így nagyon visszafogott kijelentés.. - szerintem ez azon alakításai egyike amelyek végett méltá... (2012.11.24. 14:02) Vérbeli patthelyzet
  • Utolsó 20

Minden idők, minden idők...

2012.12.13. 01:13 - bernát.iváncsics

Címkék: hangjáték Harry Potter Kossuth Rádió Időfutár Tasnádi ifjúsági sorozat

Az Időfutár második évadjáról 

Egy ifjúsági műsor sikerének klasszikus receptje az, ha te, a hallgató, benne vagy a történetben. Ha te vagy a főszereplő. Ha elhiszed magadról, hogy az események fősodrába kerülhetsz. Ha szerepjátékká számodra az a történet, amely egy kritikusi megközelítés szerint nem több passzív narrációs szálnál. Nem egy ifjúsági regénysorozat vált az utóbbi évtizedben világsikerré: a Harry Pottertől a Darren Shan vámpírkönyvekig vagy a magyar Szent Johanna gimiig ugyanazt a forgatókönyv-párlatot alkalmazták különböző kontextusokra: egy főhős kalandjaira, akin rajta van a világ szeme.

Az Időfutár Hannája talán szintén ilyen karakter. A háttérben összeesküvés, 200 éves jóslatok, titkos naplók, misztikus erőpróbák. A főszereplők azonban maguk a gyerekek, akik immár nem egyek a sok közül, hanem azok a karakterek, akik köré a felnőtt világ, a társadalom, vagy éppen a múlt koreográfiája rendeződik. A kiválasztott átléphet időhatárokat, naplója után kozmikus nyomozás indul. És mindemellett még ott van az a hétköznapi valóság – jelen esetben Budapest, 2012, és a Mekik, okostelefonok, sulivécében cigizések diákkorszaka –, amely az otthoni biztonságban, a megszokott anyu-kimossa-úgyis szcenáriók napi ritmusában rajzolódik ki, ahová a kalandok után izzadtan, de jóleső fáradtsággal visszatérhet a hősi kalandor. Ez a kettős egyensúly, az anyameleg és a kozmikus harcok egyenlő szintje elengedhetetlen egy ifjúsági műsorban. És, teszem halkan hozzá, lesz mindig is kihagyhatatlan kelléke bármely szélesebb közönséget megérinteni szándékozó műnek.

 Az Időfutár a fent említett valamennyi kritériumot kínos odafigyeléssel teljesíti. Talán túlságosan is kínosan, és talán pont emiatt a karakterek mintha nem is élnének igazán. Felmerül a kérdés, hogy kellenek-e eredeti (és eredetiségükben esendő) szereplők egy olyan műsorba, ahol társadalmi hierarchiák és szcenáriók ábrázolása zajlik egyfajta szerepjáték formájában. Mintha a szerepek sablon-kosztümök lennének. De valahol pont ez a lényeg. Az a kislány vagy kissrác, aki odaül esténként az Időfutárhoz, maga egészíti ki ezeket a sablon-karaktereket, a maga fantáziájával lakja be a kishős-világrengés-hősimegoldás-anyuhamos cselekményívét. Ha azt látja, hogy az ő világa a kiindulópont, az ő mindennapi magyar valósága, akkor ez a magyar lány vagy fiú onnantól készen áll arra, hogy ebből a valóságból ki is lépjen.

Értékelés: 4.5/5

Írta: Tasnádi István
Zene: Kazai Ági
Főcímdal: Tövisházi Ambrus és Hó Márton
Hanna: Herman Flóra
Zsófi: Nagy Katica
Közreműködött:
Fullajtár Andrea, Hegyi Norbert, Lázár Kati, Péterfy Bori valamint Csikmák Katalin, Gaskó Simon, Hevesi Zénó, Kovács Kata Milla, Nagyhegyesi Zoltán, Prencsovszky Barna és Túry Melinda.
A felvételt Liszkai Károly készítette.
A rendező munkatársa: Kálmán János
Gyártásvezető: Gönczi Dorka
Zenei szerkesztő: Kakó Gyula
Írói koordinátor: Szokolai Brigitta
Dramaturg: Palotás Ágnes
Rendező: Salamon András (2012)

A hangjáték elérhetősége a Magyar Rádió honlapján (minden hétköznap a Kossuth Rádió 19:30-as "Gyereksáv" c. rovatában.

A bejegyzés trackback címe:

https://hangter.blog.hu/api/trackback/id/tr134962878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása