Hangtér | A rádiókritikus

Online hallgatható hangjátékokról

Címkék

1956 (2) adaptáció (9) Agota Kristof (1) Ajtay Andor (1) Artur Miller (1) Az analfabéta (1) Az öreg halász és a tenger (1) Bartók Rádió (6) Béres Attila (1) bitó lászló (1) bulgakov (1) Bulgakov (1) Czigány Zoltán (1) Dmitrij Nyikolajev (1) Duncan Macmillan (1) Elfriede Jelinek (1) fantasy (2) Fésűs Éva (1) fodor tamás (1) Forradalom (1) Funk Miklós (1) Gerhart Hauptmann (1) Goncsarov (3) Gücülke (1) Hangjáték (2) hangjáték (19) hangjátéksorozat (2) HangJátékTér (6) hanna (1) Harry Potter (1) Hegyi Barbara (1) Helyey László (1) Hemingway (4) Horgas Béla (1) humor (1) Időfutár (5) időfutár (1) időutazás (1) ifjúsági hangjáték (1) Ifjúsági hangjátéksorozat (2) ifjúsági sorozat (1) Iris Disse (1) katalin utca (1) Keresők (1) Kossuth Rádió (10) kossuth rádió (3) Kritika (1) kritika (10) Krúdy Gyula (1) Ladik Katalin (2) Latinovits Zoltán (2) Lehoczky Orsolya rendezései (2) mesejáték (5) Mohács (1) Molnár Péter (1) MR3 (1) Naplemente előtt (1) Oblomov (4) Odüsszeusz alkonya (1) öreg hal (2) Öreg hal (1) öreg halász (1) orosz avantgárd (1) pilátus (1) Piros Vadász (1) rádió-performance (1) rádiójáték (5) Rádiójáték (1) rádiószínház (5) regényadaptáció (1) Régió Rádió (3) Sári László (1) sci-fi (1) sorozat (1) Szabó-Sipos Barnabás (1) szabó magda (2) szerelem (1) szigethy andrás (1) Szorongás (1) Tasnádi (1) tenger (2) történelmi (1) tündérmese (1) Vámos Miklós (5) Vonnegut (1) Címkefelhő

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • vadász2: A Garami-dosszié bennem is mély nyomot hagyott, annyira, hogy így közel húsz év után is felrémlik. Én az eredeti sugárzást kaptam el még 2003-ban. Álmatlanul forgolódtam, mígnem bekapcsoltam a rádi... (2021.06.09. 20:52) Tragédia Vietnámban
  • letigre: Az sorozat ötlete jó, de ahogy a fiatalok úgy tesznek mintha fiatalok lennének, és nyomják a tinédzserek szófordulatait, az valami borzasztó. Méri valaki, hogy mennyien (nem is beszélve a fiatalokr... (2013.01.28. 20:20) Vissza a jövőbe!
  • Monsieur: ..én most hallgattam meg másodszor..Básti Juli alakításában nem találtam semmi kivetni valót..(ill. ez így nagyon visszafogott kijelentés.. - szerintem ez azon alakításai egyike amelyek végett méltá... (2012.11.24. 14:02) Vérbeli patthelyzet
  • Utolsó 20

Békekötés

2012.10.11. 11:26 - D. Niki

Címkék: kritika szabó magda hangjáték

„Verje meg az Isten azt a mostohát,

Aki feltalálta a fegyvert és csatát..."

Így énekelt mosogatás közben az öregasszony, akinek háborúk szabdalták fel az életét. Ebben az egyetlen strófában minden keseredettsége, sorsának minden töréspontja benne volt: a világháborúk, fronton elveszített fia, egy emberöltőn át marakodó lányai és halott férje, akit képtelen volt elengedni.

A háttértörténet megértéséhez egyrészt anya-lánya dialógusokon, másrészt az öregasszony mélázó, monologizált visszaemlékezésén keresztül vezet az út. Ha – képletes értelemben – cikkelyeire oszthatnánk a Szabó Magda által írt kerek, egybefüggő hangjátékot, azt találnánk: a nyitó- és zárójelenet a cselekmény jelenidejében játszódik, ebbe a keretbe ékelve pedig monologizált visszaemlékezést, illetve megelevenített múltbeli epizódokat – családi veszekedéseket – hallunk. Az a kevéske zenei aláfestés, amit a rendező beépített a játékba, ezeket a drámai családi jeleneteket kísérik. Az iszonyú feszültséget így nemcsak a szereplők pattogó, szikrázó félmondatai, de a halk szimfonikus zenekar és az üstdob fojtott hangjai is megjelenítik.

A gyengülő látású, már-már félvak öregasszony rutinszerű, mégis suta mozdulatai nyomán megcsörrennek a villák, kések és kibontakozik egy széthullt család vázlatos története. Mindenből öt volt – kezdődik az emlékezés. Egy Ágotának, egy Gittukának, egy Andriskának, egy Gusztinak, az ő drága férjének és egy neki. Aztán a fiú elestével valami megszakadt közöttük, benne. Mert hát hiába kötöttek békét a hatalmasok – ha színleg is – egymással, az anyai szív sosem bocsát. Ilyet meg nem bocsát. Ágota férjhez ment, Guszti halála után pedig az öregasszony Gittuval maradt. Azóta csendes a ház, mióta a két lány végérvényesen, halálosan összeveszett. Azóta csak titokban látogathatott a másik lányhoz, azóta imádkozott a Jóistenhez, hogy hozzon nekik békét. Azóta csak Gusztival tudott őszintén beszélgetni – Gusztival, aki, úgy hiszi, halála után is vele maradt. „Én nem tudom, hogy a halottak miért értik jobban az életet, mint az élők?"

A Békekötés az anyai szív gyötrelmeiről szól. „Nem szeret. Ezt mondta mindegyik a másikról. Hogy nem is szeret engem. Borzasztó volt, Guszti! Hogy is hihettem volna el akármelyikükről is, hogy nem szeretik az anyjukat?" Aztán egy napon, amikor Ágota Gittu hívására megjelent a házban, mégis megoldódni látszott minden. Az öregasszonynak fogalma sem lehetett arról, mi van a békekötés cukormáza alatt – ez a hallgató számára is csak az utolsó jelenetekben derül ki, egészen addig tart a megtévesztő játék nevetgéléssel, gramofonozással, zongorázással... Egy kihallgatott beszélgetés árulta el, mi hozta össze a testvéreket hosszú évek óta. Az öregasszony – talán daganat miatt, erre csak utalás hangzik el – rövidesen meg fog vakulni. A hangjáték dramaturgiai tetőpontja ekkor következik: a két lány egymással beszélget, s újra összevesznek: melyikük vállalja hamarosan magatehetetlenné váló anyjuk gondozását? Anyjuk közben a szobaajtó résénél hallgatózik, a három nő szavai összefonódnak. Ági és Gittu végül döntenek: minthogy egyikük életvitelébe sem illeszthető be a vak, beteg öregasszony gondozása, anyjukat intézetbe küldik.

Az utolsó szavak elhangzása után a hallgatókban nem véletlenül merülhet fel a kérdés: mi a helyes út, vajon milyen léptéket diktálnak a társadalmi és milyet a morális elvárások? A hangjátékot meghallgatva természetes szimpátia és együttérzés foghatja el a hallgatókat az esendő, boldogtalan, nyugalmat kereső öregasszony iránt. De vajon, ha rajtuk állna, hogyan döntenének?

Békekötés

Szerző: Szabó Magda
Szerkesztő: Gál István
Dramaturg: Kopányi György
Szereplők:
Az öregasszony - Bulla Elma, Gittu - Bánky
Zsuzsa, Ágota - Gordon Zsuzsa, Guszti, halott
férje - Horváth Jenő, Feri, a veje - Gelley Kornél
Rendező: Varga Géza (1965)

A bejegyzés trackback címe:

https://hangter.blog.hu/api/trackback/id/tr674832594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása